Att göra fel - processen bakom ett broderi

Jag visar oftast inte när det gått tokigt i min process. Det gör sig sällan bra på bild och jag tror inte att det är något folk är så sugna på att se. Men väldigt ofta händer det.

Processen bakom varje broderi är i stort sett osynlig och sker för det allra mesta bara i mitt huvud. Jag är för otålig för att göra arbetsprover och därför testar jag alltid direkt på det jag broderar - på gott och ont! Om allt går som planerat så är jag ju färdig sen. Om det inte går som planerat har jag kanske inte möjligheten att börja om och får lösa problemet efter bästa förmåga.

Ett exempel på detta är denna keps. Ett till synes enkelt broderi av en kamera på en keps. Det som inte syns är allt som hände innan dess.

Fadäs nummer 1

Motivet behövde täcka en ganska stor fläck på kepsen som jag först försökte tvätta bort. Det resulterade i att resten av kepsen blev fläckig när den torkade, så jag behövde tvätta hela kepsen för att den skulle torka jämnt.

Fadäs nummer 2

Jag skissade först en annan kamera direkt på kepsen och skickade till kunden. Hen ville ändra till en enklare kamera. Inga problem, jag använder bläck som försvinner - trodde jag. Lite vanligt bläck hade läckt igenom från skissen och det gick inte att få bort. Jag hade alltså skapat ett större område som behövde täckas.

Fadäs nummer 3

Jag broderade en patch istället som blev bra! Jag hade inte gjort patches förr men testade givetvis inte på förhand hur symaskinen betedde sig. Resultatet blev en ful och utdragen kant, gjort direkt på broderiet. Jag klippte bort kanten men hade nu extremt små marginaler för att sy fast patchen på kepsen och skapa en fin kant runt broderiet.

Resultatet blev bra, men i backspegeln skulle jag gjort saker så annorlunda från början. Man lär så länge man lever!

Föregående
Föregående

Månadens mönster augusti

Nästa
Nästa

En liten inblick i andras liv